Resultaat 1–24 van de 40 resultaten wordt getoond

Francisco De Goya Reproductie Schilderij

Francisco de Goya y Lucientes (1746 – 1828) was een Spaans kunstschilder en graveur. Het werk van Francisco Goya behoort qua stijl bij de Romantiek, maar hij werd tevens beïnvloed door het Verlichtingsdenken.

In een toespraak voor de Real Academia de Bellas Artes de San Fernando in 1792 suggereerde hij dat studenten hun kunstenaarstalent vrij moesten kunnen ontwikkelen. Ze moesten inspiratie kunnen zoeken bij meesters van hun eigen voorkeur, eerder dan de doctrines van het neoclassicisme te moeten aanhangen. Zelf beweerde hij dat zijn meesters Velázquez, Rembrandt en de natuur waren, maar zijn werk is moeilijk in hokjes onder te brengen en zijn stijlverscheidenheid is opmerkelijk.

Wie was de persoon achter Francisco de Goya?

Alvorens we de bijzondere werken, invloeden en schilderstijl van Francisco de Goya verder uitlichten, vertellen we eerst over wie hij eigenlijk was. Want de Goya was niet zomaar een schilder. Hij stond in zijn actieve jaren bekend als een man van grote tegenstellingen, zowel in karakter als in schilderkunst.

Francisco de Goya was een kunstschilder van temperament, extravagantie en energie die nuchter zijn stappen verzette in het leven. Hij wist eigenlijk precies wat hij wilde en had zijn aanpak om zijn doelen te bereiken gereed. Toch bleek hij tegelijkertijd een onzekere man die zich soms snel angstig kon voelen. Je kan stellen dat hij enigszins toch beïnvloedbaar was door mensen uit zijn kringen.

De invloed van de Goya op latere meesters

De Francisco de Goya paintings waren zeker van invloed op de werken van kunstenaars die later in beeld kwamen. De invloed van Goya op latere kunst is van belang, omdat zijn kunst de tradities destijds ondermijnde. Zowel qua gedachtegoed als qua techniek wees hij de weg naar het realisme en het impressionisme, zoals die later zouden worden ontwikkeld door Gustave Courbet, Édouard Manet, Vincent van Gogh, Paul Cézanne en Pierre-Auguste Renoir.

Hij liep vooruit richting het expressionisme en het surrealisme. Bovendien schilderde hij subjectief. Zijn nadruk op een scherpe voorgrond en een vagere achtergrond loopt vooruit op de kunst van Manet. Door de werken uit zijn latere periode wordt Francisco de Goya gezien als een voorloper van de moderne kunst.

De Schilderstijl van Francisco de Goya

De bijzondere stijl waarin hij aan het eind van zijn leven schilderde, was grotendeels te wijten aan zijn steeds erger wordende slechthorigheid en aan zijn depressies. Die stijl wordt vaak apart benoemd: de benaming Zwarte Schilderijen slaat niet alleen op de kleurloosheid van veertien oorspronkelijk als muurschilderingen opgevatte werken uit die tijd maar eveneens op de duistere en soms wrede onderwerpen zoals Saturnus die zijn zoon verslindt en Twee mannen die vechten met een stok.

Een inkijk in zijn ‘Black Paintings’

De originele Francisco de Goya ‘Black Paintings’ zijn een ware tentoonstelling van wie hij was als kunstenaar en met welke angsten hij kampte, zo beweren veel kunstkenners. Er bestaan zo ongeveer 14 kunstwerken van de schilder die we zeker onder de noemer ‘dark paintings’ kunnen plaatsen. Donker zijn ze zeker, zowel in kleur als in uiting.

Onder de Francisco de Goya ‘Black Paintings’ vallen onder meer de volgende bekende kunstwerken:

  • Saturn Devouring His Son
  • The Dog
  • A Pilgrimage To San Isidro
  • Witches’ Sabbath
  • Atropos
  • Two Old People Eating

Francisco de Goya: Exorcisme

Een enorm bekend werk van Francisco de Goya: Het Exorcisme, heeft een bijzondere indruk achtergelaten op kunstenaars en liefhebbers van zijn kunst. Zoals al eerder benoemd, kampte de Goya met diverse, hevige angsten. Er zijn mensen die zich afvroegen of hij niet enorm worstelde met de demonen in zijn hoofd. De typisch duistere Francisco de Goya kunstwerken leken mede hierdoor tot stand te komen.

Hij stelt in ‘The Exorcism’ een beeld tentoon waarin het lijkt alsof Francisco zelf te midden van een hoop demonen hopeloos ligt. Gedaantes met een rode huidskleur staan mysterieus, maar vastberaden om hem heen. Ervaren kunstenaars beweren dan ook dat ‘The Exorcism’ van Francisco de Goya draait om het uitdrijven van de angsten waar hij zelf mee kampte.

Een Francisco De Goya Reproductie Schilderij kopen?

Wil je een Francisco de Goya Reproductie schilderij voor thuis aan de muur? Zodat je iedere dag kunt genieten van één van zijn vele prachtige schilderijen? Instapainting kan van alle Francisco de Goya kunstwerken een prachtige reproductie maken. Wij werken samen met ervaren, getalenteerde kunstenaars die zijn kunstwerken perfect naschilderen.

Wil je meer weten over de Goya? De Goya op Wikipedia.