Toont alle 20 resultaten

Johannes Vermeer Reproductie Schilderij

Johannes Vermeer (ook bekend onder de naam Jan) is één van de meest bekende Nederlandse schilders. Hij kwam uit Delft en was als kunstenaar actief in de barokperiode. Hij werd geboren in het begin van de jaren 1600 en leefde tot 1675. Hij maakte relatief weinig schilderijen, maar het werk dat hij maakte is alom bekend, geroemd en gerespecteerd. Johannes Vermeer schilderde vooral huiselijke taferelen van het leven in de middenklasse.

De Schildertechniek van Johannes Vermeer

Johannes Vermeer maakte gebruik van een techniek die bekend staat als pointillé. Hiermee bracht hij verf aan op een doek in losse, korrelige lagen om zo transparantie van kleuren te verkrijgen. De Johannes Vermeer kunstwerken staan ook bekend om de parelachtige, sprankelende hoog-lichten, die mogelijk met een primitieve camera obscura zijn gemaakt. Daarnaast zijn de schilderijen van Johannes Vermeer voorzien van een overdreven perspectief en een interessante optiek.

In veel van zijn bestaande olieverfschilderijen maakte Johannes Vermeer gebruik van een duur pigment dat bekend staat als lapis lazuli. Vermeer was de enige kunstenaar in de zeventiende eeuw die dit pigment zo rijkelijk gebruikte. Hij gebruikte het niet alleen om elementen te schilderen die die kleur natuurlijk zouden zijn, maar hij gebruikte het ook om de natuurlijke kleuren van andere elementen te versterken. Vermeer-kunst verbeeldt een wereld die mooier en volmaakter lijkt dan ze in werkelijkheid is. Want geen enkel object dat op Vermeer-schilderijen wordt afgebeeld, verschijnt volledig in zijn natuurlijke kleur.

De bekendste schilderijen van Johannes Vermeer

De schilder heeft een klein oeuvre aan bekende schilderwerken, maar de schilderijen van Vermeer we kennen, zijn dan ook zelfs bekend bij non-kunstliefhebbers. De meest bekende schilderijen van Johannes Vermeer zijn:

  • Het meisje met de parel
  • Het melkmeisje
  • Gezicht op Delft
  • Het straatje in Delft
  • De gitaarspeelster
  • De kantwerkster
  • Het glas wijn
  • Zittende vrouw aan het virginaal

Johannes Vermeer: Meisje met de Parel

De meeste Johannes Vermeer-kunstwerken verbeelden huiselijke taferelen binnen het interieur in huis. Met uitzondering van twee allegorieën en twee stadsgezichten. Hoewel hij vooral onderwerpen uit de middenklasse schilderde, schilderde hij ook arme mensen. Denk bijvoorbeeld aan één van de meest bekende meesterwerken van Johannes Vermeer: Meisje met de parel. Het ‘Meisje met de parel’ werd gezien als een opmerkelijk lid van de samenleving.

Johannes Vermeer: Het melkmeisje

Nog zo’n bewonderenswaardig schilderij van Johannes Vermeer is ‘Het melkmeisje’. Een tentoonstelling van een dagelijkse gebeurtenis die toch in een bijzondere schildering is gevat. Een dienstmeid schenkt melk in en behalve de melk bewegen de overige details niet. Hoewel er tijdens het leven van Johannes Vermeer weinig bewondering was voor zijn werken, is die er tegenwoordig weldegelijk.

Tijdens zijn leven werden de schilderijen van Jan Vermeer niet echt als een collectors item beschouwd. Sterker nog, Vermeer stierf bij het verlaten van zijn familie met een grote schuldenlast. Nu wordt hij echter beschouwd als één van de grootste schilders uit de Nederlandse Gouden Eeuw.

Bekendheid van de Johannes Vermeer schilderijen

Er waren ongeveer 45 Johannes Vermeer kunstwerken, waarvan er nu nog 35 bestaan. In de categorie kunstenaars met slechts een klein oeuvre met grote bekendheid, past Vermeer dan ook zeker. Zijn bekendheid heeft hij mede te danken aan Théophile Thoré Bürger, wie in 1866 een monografie schreef over Johannes Vermeer.

De Franse kunstcriticus Thoré Bürger wilde dat er meer waardering ontstond voor het werk van Vermeer en zo geschiedde. Velen noemen ‘Het meisje met de parel’ ook wel de ‘Mona Lisa van het Noorden’, nog een gesproken blijk van waardering voor het werk van Johannes Vermeer.

Een écht Johannes Vermeer replica kopen?

Door een écht schilderij van Johannes Vermeer als replica in huis te halen, breng je elegantie en stijl aan in je woning. De diverse scènes van Vermeer zijn intrigerend en toepasbaar in elk interieur, dus ook zeer geschikt voor op kantoor. Instapainting bied je de mogelijkheid om diverse kunstwerken van Johannes Vermeer in huis te halen voor een zachte prijs.

Het bezit van een Vermeer reproductie schilderij is een uitstekende manier om het leven en het werk van deze kunstenaar te herdenken en te bewonderen in je eigen huis of op kantoor. Bij Instapainting kun je een echte Johannes Vermeer replica kopen voor een betaalbare prijs, gemaakt in de hoogst mogelijke kwaliteit.

Wil je meer lezen over Vermeer? Vermeer op Wikipedia.