Resultaat 1–24 van de 61 resultaten wordt getoond

Piet Mondriaan Reproductie Schilderij

Pieter Mondriaan was een Nederlands schilder. Mondriaan leverde een belangrijke bijdrage aan de kunststroming en -groep ‘De Stijl’, die door Theo van Doesburg werd opgericht. Hij staat bekend om zijn abstracte kunst, waar hij veel schoonheid in zag. Deze schilder kunnen we toevoegen aan de lijst met meest imposante en onderscheidende kunstenaars- en kunstwerken van de Nederlandse geschiedenis.

Hoe staan de Piet Mondriaan kunstwerken bekend?

Ondanks het feit dat de schilderijen van Mondriaan bekend zijn, vaak geparodieerd en zelfs gebagatelliseerd, vertonen ze een complexiteit die hun schijnbare eenvoud ontkent. Piet Mondriaan is vooral bekend om zijn niet-representatieve schilderijen die hij composities noemde, bestaande uit rechthoekige vormen van rood, geel, blauw of zwart, gescheiden door dikke, zwarte, rechtlijnige lijnen. Ze zijn het resultaat van een stilistische evolutie die zich in de loop van bijna 30 jaar heeft voltrokken en verder ging dan dat punt tot het einde van zijn leven.

De schilderstijl van de Mondriaan schilderijen

Piet Mondriaan heeft mooie kunstwerken laten zien in diverse stijlen. De stijl van Piet Mondriaan is namelijk niet in één stijl samen te vatten, want door de jaren heen bewoog hij zich door diverse kunststromingen. Zijn kunst viel zowel onder het impressionisme, het symbolisme als het kubisme te schalen. Abstractie was zijn bekendste kunstvorm. Hij startte hiermee, samen met Fransman (Robert Delaunay) en de twee Russen (Kazimir Malevich en Wassily Kandinsky). Velen zien hem dan ook als de uitvinder van abstracte kunstwerken.

Meer over de geschiedenis en schilderstijl van Piet Mondriaan

Mondriaan komt van oorsprong uit een streng calvinistische familie, waar ingetogenheid, harmonie en soberheid de boventoon voerde. Dit zette ook door in de stijl van Piet Mondriaan zijn werk. Hij start met het schilderen van ingetogen landschappen die zich later steeds meer onderscheiden in intensere kleurstellingen.

Hij begon zijn carrière als leraar in het basisonderwijs, maar tijdens het lesgeven beoefende hij ook de schilderkunst. Het grootste deel van zijn werk uit deze periode is naturalistisch of impressionistisch, en bestaat grotendeels uit de landschappen. Deze pastorale beelden van zijn geboorteland geven windmolens, velden en rivieren weer. Eerst op de Nederlandse, impressionistische manier van de Haagse School en vervolgens in verschillende stijlen en technieken die zijn zoektocht naar een persoonlijke stem documenteren.

Deze schilderijen van Piet Mondriaan zijn zeer zeker representatief en illustreren de invloed die verschillende artistieke stromingen op Mondriaan hadden, waaronder het pointillisme en de levendige kleuren van het fauvisme.

De Piet Mondriaan kunstwerken en zijn studies

Een schilderij van Piet Mondriaan was altijd nauw verbonden met zijn spirituele en filosofische studies. In 1908 raakte hij geïnteresseerd in de theosofische beweging die Helena Petrovna Blavatsky aan het eind van de 19de eeuw lanceerde. Blavatsky geloofde dat het mogelijk was om een kennis van de natuur te verwerven die dieper ging dan de empirische kennis en dat veel van de Piet Mondriaan kunst voor de rest van zijn leven werd geïnspireerd door zijn zoektocht naar die spirituele kennis. Mondriaan en zijn latere werk werden diepgaand beïnvloed door de tentoonstelling van de Moderne Kunstkring in 1911 in Amsterdam.

Bekende Piet Mondriaan portretten

Naast het bekende zelfportret van Piet Mondriaan heeft hij ook nog portretten geschilderd van andere personen. Er zijn tenminste twee bekende Piet Mondriaan portretten die aan de lijst toegevoegd kunnen worden. Tussen 1907 en 1908 schilderde de kunstenaar nog figuratief en maakte hij twee bijzondere portretten van Nicolaas en Elisabeth Bergman, welke pas ontdekt zijn in 2022. De bekende Piet Mondriaan portretten zijn te schalen onder de kunststroming van het realisme.

Ook een Piet Mondriaan replica schilderij kopen?

Ben jij ook zo onder de indruk van de prachtige, abstracte Piet Mondriaan werken? En zou je graag een Mondriaan replica schilderij willen kopen? Om thuis aan de muur te hangen? Kijk dan in de shop van Instapainting en je vindt meerdere beroemde werken van Mondriaan om uit te kiezen.

Wil je meer lezen over Mondriaan? Mondriaan op Wikipedia.