Resultaat 1–24 van de 69 resultaten wordt getoond

Camille Pissarro: de meester van impressionisme

Camille Pissarro was een Deens-Franse kunstenaar die tot zijn dood in 1903 actief was. Hij is niet alleen bekend om zijn fantastische werken, maar ook door zijn invloed op de impressionistische en post impressionistische kunststromingen. Pissarro heeft werken van Cézanne, Seurat, Gauguin en van Gogh beïnvloed met zijn unieke blik op kunst. Hij is de enige schilder die zijn werk op alle acht Paris Impressionist tentoonstellingen heeft laten zien, van 1874 tot 1886.

De invloed van Pissarro

Camille Pissarro wordt ook wel de vader van het impressionisme genoemd. Rond 1873 richtte hij een kunstenaarsvereniging op die zich los wilde maken van de klassieke kunststijlen die destijds populair waren. Hij omarmde nieuwe ideeën en spoorde diverse jonge kunstenaars aan om hun eigen draai te vinden in de kunst. Pissarro was dan ook bevriend met vele kunstenaars uit die tijd, zoals Cézanne, Monet en Renoir, die zonder zijn aanmoedigingen ongetwijfeld minder enthousiast zouden zijn geweest over het kunstenaarschap.

Later, rond 1880, begon Pissarro nieuwe technieken te onderzoeken, zoals pointillisme. Deze schildertechniek typeert zich door het gebruik van stippen en kleine penseelstreken die ongemengd op het doek worden geplaatst. Pissarro gebruikte daarin contrasterende kleuren. Werken waarin hij deze techniek prachtig laat zien zijn een reeks schilderijen die hij maakte in de Franse gemeente Éragny. Bekende schilderijen die hij hier maakten zijn Children on the Farm en Haying at Éragny.

De Boulevard Montmartre van Pissarro

Nadat Pissarro enkele jaren de landelijke taferelen van Éragny vast heeft gelegd keerde hij rond 1897 terug naar Parijs. Daar maakte hij diverse series van de boulevards die hij vanuit een hotel bestudeerde. Hij keerde tevens terug naar zijn impressionistische wortels. Pissarro was gefascineerd door het vogelperspectief dat hij had op het dagelijkse leven in de stad. Dat resulteerde in veel verschillende versies van de Boulevard Montmartre. Zo heeft de kunstenaar schilderijen van Montmartre  met een nachtelijk. winters en zonnig thema.

De dagelijkse bezigheden die hij op het doek zette zijn een prachtige weerspiegeling van hoe Camille Pissarro de mensheid zag. Hij is een van de weinige schilders die  De interessante beeldtaal komt krachtig over door de prachtige details en emoties die hij in ieder werk wist af te beelden.

Haal de indrukwekkende werken van Camille Pissarro in huis

Gelukkig heeft Pissarro veel versies van zijn schilderijen gemaakt. Met name de schilderijen die hij maakte van de straten in Parijs zijn bijna kopieën van elkaar, ieder met verschillende thema’s en seizoenen. Daardoor past het werk van Camille Pissarro in bijna ieder huishouden. De wereldberoemde schilderijen worden al snel een aandachtspunt en veelbesproken gespreksonderwerp dankzij de emoties die de kunstenaar zo goed in beeld heeft weten te brengen. Dankzij het kubisme waar hij mee wilde experimenteren zijn de werken van deze fantastische schilder ook vrij abstract, wat ruimte geeft voor eigen betekenis.

De werken van Pissarro hebben veel teweeg gebracht in de kunstwereld en hebben een substantiële bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van diverse kunststromen. Het klassieke werk van Pissarro is nu ook als reproductie schilderij te verkrijgen, waardoor iedereen de spraakmakende kunstwerken van een van ‘s werelds belangrijkste kunstenaars in huis kan hebben.