Beroemde Schilderijen, Van Gogh

Waarom de Sterrennacht van Van Gogh zo populair is

Met De Sterrennacht heeft Vincent van Gogh (geschilderd in Saint-Remy in 1889)  het hoogtepunt van zijn artistieke prestaties bereikt. Hoewel Van Gogh slechts één schilderij in zijn leven verkocht, is de nasleep van zijn werk enorm. De Sterrennacht is een van de bekendste schilderijen en afbeeldingen in de moderne cultuur en een van de meest gerepliceerde en gezochte prenten. Van Don McLean’s lied ‘Vincent’ (Starry, Starry Night) (gebaseerd op dit schilderij), tot de eindeloze hoeveelheid merchandise producten met dit beeld, het is bijna onmogelijk om dit verbazingwekkende schilderij uit de weg te gaan.

De populariteit van Starry Night / De Sterrennacht

Je kunt je dan ook afvragen welke kenmerken binnen het schilderij verantwoordelijk zijn voor de steeds grotere populariteit ervan. Wat maakt het dat juist dit schilderij (even afgezien van de Zonnebloemen en Cafe Terras bij nacht) zo ontzettend populair is? Dat er dagelijks honderden toeristen uit alle landen van de wereld in Amsterdam allerlei tasjes, mokken, dienbladen en t-shirts kopen met de afbeelding van Starry Night. Eigenlijk zijn er verschillende hoofdaspecten waardoor je geintrigeerd raakt wanneer je naar dit schilderij kijkt. En elke factor heeft een andere invloed op elk individu. Instapainting beschrijft de 3 belangrijkste aspecten.

3 Belangrijke aspecten in Van Gogh's Sterrennacht

De Nachtelijke hemel: Beweging maar herkenbaar

Er is de nachtelijke hemel gevuld met wervelende wolken, sterren die in vuur en vlam staan met hun eigen luminescentie, en een heldere sikkelvormige maan. Hoewel de kenmerken overdreven zijn, is dit een scène die we allemaal kunnen relateren, en ook een die de meeste personen zich comfortabel en op hun gemak voelen. Deze hemel houdt de ogen van de toeschouwer in beweging door het schilderij, waarbij hij de rondingen volgt en een visueel puntje met de sterren creëert. Deze beweging houdt de toeschouwer betrokken bij het schilderij, terwijl de andere factoren zich in het schilderij nestelen.

Het stadje en de kerk: Herinneringen?

Onder de glooiende heuvels van de horizon ligt een klein stadje. Er vloeit een vreedzame essentie uit de structuren voort. Misschien dat de koele donkere kleuren en de vurige ramen herinneringen oproepen aan onze eigen warme kinderjaren vol verbeelding van wat er in de nacht en de donkere sterrenhemel bestaat. Het middelpunt van de stad is de hoge toren van de kerk, die grotendeels over de kleinere gebouwen regeert. Deze kerktoren geeft een gevoel van stabiliteit aan de stad, en creëert ook een gevoel van grootte en afzondering.

Het mysterie van de structuur..

Links van het schilderij staat een massieve donkere structuur die een nog groter gevoel van grootte en afzondering ontwikkelt. Deze structuur is prachtig in vergelijking met de schaal van andere objecten in het schilderij. De gebogen lijnen spiegelen die van de hemel en zorgen voor het gevoel van diepte in het schilderij. Deze structuur laat de kijker ook toe om te interpreteren wat het is. Van een berg tot een lommerrijke struik, de analyse van deze formatie is breed en vol afwisseling.

Reproductie van De Sterrennacht kopen?

Vind jij dit ook het allermooiste schilderij dat Van Gogh heeft geschilderd? En zou jij een reproductie van de Sterrennacht (Starry Night) willen hebben thuis aan je muur? Wellicht voor in de slaapkamer? Bij Instapainting kun je voor een betaalbare prijs een kwalitatief prachtig reproductieschilderij kopen. Volledig handgeschilderd, met echte verf op canvas. Onze kunstenaars hebben jarenlange ervaring en zijn gespecialiseerd om in verschillende stijlen te schilderen, waaronder die van de oude meester Vincent van Gogh!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *