Resultaat 1–24 van de 25 resultaten wordt getoond

Peter Paul Rubens Reproductie Schilderijen

Peter Paul Rubens, geboren in Siegen, Duitsland, ontpopte zich tot de belangrijkste Vlaamse barokschilder van zijn tijd. Want Barok, dat was Rubens’ stijl. De schilder was een vooraanstaand pleitbezorger van de barokke kunst die de nadruk legde op elementen van vloeiende bewegingen, levendige kleuren en ongebreidelde sensualiteit.

Rubens was een waar product van de Renaissance en was een succesvol zakenman, architect, diplomaat en vertrouweling van koningen. Het is echter zijn rol als kunstenaar die zijn aanspraak op roem in de geschiedenis het sterkst heeft verankerd. Daarnaast zijn de Rubens schilderijen nog steeds zeer gewild in de collecties van schilderkunst over de hele wereld.

De stad Antwerpen zou een prominente plaats innemen in Peter Paul Rubens zijn carrière. Dit als vertrekpunt van zijn artistieke opleiding en uiteindelijk als locatie voor zijn befaamde atelier in latere jaren. Een acht jaar durende onderbreking van Italië, van 1600-1608, bleek echter een keerpunt in de rijping van Rubens stijl. Hij raakte volledig gecharmeerd van de vroegere werken van Titiaan. Dit terwijl hij ook de zeer realistische, hedendaagse werken van Caravaggio waardeerde.

Bovendien werd hij sterk beïnvloed door de werken van Michelangelo en Leonardo da Vinci, en deze twee meesters zouden een blijvende impact hebben op de beroemde Rubens schilderijen die zouden volgen.

Religieuze Thema’s van Barokschilder Rubens

Rubens

Het grootste deel van de schilderijen van Peter Paul Rubens valt in de categorie van de historische en religieuze themawerken. Rubens ontpopt zich als een van de belangrijkste stemmen van de katholieke Contrareformatie. Vervolgens worden zijn inspanningen dan ook beloond met de ridderorde van twee katholieke vorsten: Filips IV van Spanje (1624), en Charles I van Engeland (1630).

Rubens’ schilderij uit 1610, De Kruisoprichting, wordt grotendeels beschouwd als het belangrijkste voorbeeld van de barokke religieuze stijl. Terwijl zijn latere stuk uit 1629, Allegorie op de Vrede en de Oorlog, aangeboden als een geschenk aan koning Karel I, zijn gedachten over de strijd en de conflicten die in zijn tijd epidemisch waren, benadrukt.

De schilderstijl van Rubens

In zijn latere jaren verhuisde Peter Paul Rubens terug naar Antwerpen en stond hij aan het roer van een van de beroemdste kunstateliers van Europa. In een tijd van artistieke grootsheid leidde Peter Paul Rubens het peloton in de krachtige expressie van politieke en religieuze ideeën door middel van kunst. Zijn expertise lag in het vermogen om de stijlen van de meesters die hem voorafgingen te combineren met zijn eigen unieke stijl die de kunstwereld in zijn tijd veranderde.

Rubens vrouwen

Peter Paul Rubens stond ook bekend om zijn liefde voor diverse vrouwen, zowel des levens als op doek. Ook wel, de “Rubens vrouwen” genoemd. Barokschilder Rubens is tot twee keer toe getrouwd. De eerste Rubens vrouw was Isabella Brant, dochter van Jan Brant, stadsgriffier van Antwerpen. In die tijd zijn buurmeisje. Een huwelijk dat plaatsvindt op 3 oktober 1609, zoals die volgens de huwelijkspolitiek der tijden verstandig en bedaard werd genoemd.

Barokschilder Rubens werd ook vader in 1611, van dochter Clara Serena. Een groot geluk en tevens inspiratie voor de opkomende werken. Toch komt aan dat geluk al snel een eind wanneer dochterlief plots sterft en ook Rubens vrouw, Isabella, drie jaar later sterft aan hoogstwaarschijnlijk de pest.

Toch is dit niet het einde van de Barokschilderkunst door Rubens. Hij ontdekt een muze in zijn volgende vrouw, Hélène Fourment. De situatie is echter bijzonder te noemen, gezien Hélène op dat moment van 16-jarige leeftijd is. Toch wordt het een gelukkig huwelijk, welke gezegend wordt met vijf kinderen. In samenspraak met de Rubens vrouw, Hélène wordt hun derde kind Isabella genoemd. Een eerbetoon aan Rubens eerste vrouw.

Rubens vrouwenschilderijen

Spreekt men over Rubens stijl, dan komen Rubens vrouwenschilderijen het meest aan bod. De portretten en schilderijen zijn werken die zich kenmerken door vrouwen die erotisch, energiek en vlezig afgebeeld worden. De vrouwen zijn merendeels volslank en staan de kijker nabij. De oplettende kunstcriticus kan immers opvatten dat schilder Rubens zelf ook veel plezier beleefd zal moeten hebben bij het maken van de werken.

Rubens Reproductie Schilderij Kopen?

Ben je op zoek naar een Rubens schilderij voor aan je muur en wil je een echt Rubens reproductie schilderij kopen? Instapainting werkt met professionele Barok-specialisten die met echte olieverf en hoogwaardig canvas een prachtige replica kunnen maken van de kunstwerken van Peter Paul Rubens. Een replica van een Rubens schilderij die elke kunstverzamelaar met trots aan iedereen wil laten zien.

Wil je meer lezen over Rubens? Rubens op Wikipedia.