Resultaat 1–24 van de 108 resultaten wordt getoond

Pierre-Auguste Renoir reproductie in huis halen?

Pierre-Auguste Renoir was een Franse artiest in de impressionistische stroming. Renoir stond bekend als een van de centrale kunstenaars in het impressionisme. Hij is van 1853 tot 1914, slechts vijf jaar voor zijn dood, actief geweest in de schilderkunst. Hij begon met het schilderen van typische portretten en landschappen geïnspireerd door het dagelijks leven met warme, uitnodigende kleuren, maar liet zich steeds meer los van het impressionisme vanaf 1881.

Renoir in het impressionisme

Renoir begon als twaalfjarige jongen met het beschilderen van porselein in een fabriek in Parijs. Toen dit proces geautomatiseerd werd, heeft de baas van de fabriek contact gezocht met de ouders van Renoir. Hij zou een talent hebben voor de schilderkunst dat ongekend was voor de fabrieksbaas en wilde dat Renoir zijn talent zou achtervolgen.

In 1862 is Renoir begonnen met het bestuderen van de schilderkunst onder toezicht van Charles Gleyre. Daar leerde hij andere schilders kennen zoals Claude Monet, Frédéric Bazille en Alfred Sisley. Later kwamen hier de schilders Camille Pissarro en Paul Cézanne bij en vormden zij samen de basis van het impressionisme. De schilders exposeerden hun werken in Parijs tussen 1874 en 1886 op tentoonstellingen die door hen zelf waren georganiseerd. Pierre-Auguste Renoir wijkte hier echter steeds meer van af in 1881: hij vond het impressionisme te ‘losjes’ en was op zoek naar een stijl met meer structuur, discipline en compositie. Ondanks dat hij zich steeds meer van het impressionisme losliet, deed hij nog wel mee aan verschillende impressionistische tentoonstellingen tot en met 1886.

De Cahen D’Anvers familie

In 1880 schilderde Renoir vooral portretten van Joodse families in Parijs. Door een tussenpersoon leerde Renoir een van de meest rijke Joodse bankiers kennen, genaamd Louis Cahen d’Anvers. De bankier gaf Renoir de opdracht om twee portretten te schilderen van zijn drie dochters, waarvan één schilderij van zijn oudste dochter Irene gemaakt moest worden. Het andere schilderij was een portret van zijn andere twee dochters, Elisabeth en Alice.

In hetzelfde jaar als de opdracht was gegeven, schilderde Renoir Irene Cahen d’Anvers. Het schilderij staat ook wel bekend als Little Irene en wordt tegenwoordig beschouwd als een van de meest bekende werken van Renoir. Het schilderij is tegenwoordig te zien in Zürich in de Sammlung E.G. Bührle.

Een jaar later, in 1881, schilderde Renoir Rose et Bleu, het andere portret waar hij de opdracht voor had gekregen. Dit portret werd gemaakt van de twee jongere dochters van de Joodse bankier, omdat deze op het laatste moment had besloten dat hij maar twee portretten van Renoir wilde hebben, in plaats van drie individuele portretten. Het schilderij bevindt zich nu in Brazilië, in het Museu de Arte Saõ Paulo.

De kunst van Renoir in huis halen

Renoir heeft in zijn hele carrière als schilder wel duizenden werken gemaakt. Deze werken lopen uiteen van schilderijen als (naakt)portretten, stillevens en landschappen tot beschilderde porseleinen werken en sculpturen. De meeste van zijn originele werken zijn te vinden in de Barnes Foundation in Philadelphia, maar het is niet onmogelijk om een werk van Renoir in huis te halen. Reproductie schilderijen van de schilder zijn ontzettend populair, vooral omdat het kleurgebruik en de penseelstreken van Renoir zacht en uitnodigend zijn. Ook heeft hij werken gemaakt met wat fellere en uitbundige kleuren, wat ervoor zorgt dat de keuze tussen schilderijen van Renoir oneindig is.