Resultaat 1–24 van de 50 resultaten wordt getoond

Rembrandt van Rijn: meester van de portretten

De Nederlandse kunstgeschiedenis fleurt op rond de tijd van de Gouden Eeuw. Vele grote Nederlandse kunstenaars die tegenwoordig nog steeds wereldwijd bekend staan om hun werken, zijn rond het begin van de zeventiende eeuw geboren en schilderden in die tijd een aantal van hun meest populaire en indrukwekkende werken.

Zo ook Rembrandt van Rijn, een schilder die werd gezien als een meester in zijn vak. Door de zeventiende eeuw heen, schilderde deze Nederlandse kunstenaar vele portretten. De originele werken van Rembrandt zijn haast onmogelijk om nog te vinden. Reproducties van de werken van Rembrandt bieden kunstliefhebbers de mogelijkheid om deze kunstwerken in de moderne tijd alsnog met trots aan de muur te kunnen hangen.

Perspectief

Rembrandt van Rijn werd in 1606 geboren in Leiden. Hij begon al vroeg met schilderen in opdracht, waarbij men erachter kwam dat de jonge kunstenaar opmerkelijk goed was in het creëren van portretten. Hier staat Rembrandt dan ook grotendeels om bekend onder het publiek, zowel toen als nu.

De schildertechnieken van Rembrandt was datgene waar men erg van onder de indruk was. De Gouden Eeuw was de tijd van de barok, waarbij er voornamelijk aandacht werd besteed aan het ontwikkelen en vormgeven van diverse perspectieven. Werken waaronder de Nachtwacht, de Staalmeesters, de Vaandeldrager en Danaë van Rembrandt van Rijn zijn voorbeelden van werken van de kunstenaar waarbij de nadruk is gelegd op het afbeelden van perspectief.

Portretten van Rembrandt

Aangezien Rembrandt al vanaf jonge leeftijd veel tijd besteedde aan het schilderen van portretten, was hij een echte meester op dat gebied. Portretten die hij maakte, kregen vorm door gebruik van een speciale techniek. Rembrandt legde de nadruk namelijk op de ogen tijdens het schilderen van zijn portretten, waardoor de werken tot leven kwamen.

Daarnaast hadden de portretten die Rembrandt van Rijn door zijn gehele leven heeft geschilderd een grote overeenkomst; de modellen zijn ieder op een bepaalde manier gepositioneerd en worden vanuit een specifiek oogpunt op het doek gezet. Deze manier van portretten maken wordt de ‘Rembrandt verlichting’ genoemd en bestaat ondertussen al eeuwen. Ondanks het feit dat deze technieken zo oud zijn, ziet men ze tegenwoordig nog steeds terug in tekeningen, schilderijen en zelfs in de fotografie.

De unieke stijl van de kunstenaar

Schilderijen van Rembrandt werden gecreëerd door spelingen met diverse perspectieven en belichting. Maar de kunstenaar had in de loop van de jaren ook een eigen stijl ontwikkeld met betrekking tot schilderen. Viscositeit speelde bij Rembrandt een belangrijke rol om zijn schilderijen meer leven te geven. Daarom werkte hij met meerdere materialen en hield hij zich niet uitsluitend aan het schilderen met verf. Zo mengde hij ingedikte lijnolie, verf en krijg om vervolgens aan de slag te gaan met een dik mengsel aan materialen. Als gevolg op dit experiment, kregen de werken van Rembrandt iets driedimensionaals.

Heftige contrasten geven schilderijen meer diepte en leven. Deze diepte en levendigheid werd in de Nachtwacht van Rembrandt gecreëerd door de belangrijkste figuren vooraan in het schilderij uit te lichten en de achtergrondfiguren wat meer in de schaduw te zetten.

In zijn hele leven heeft Rembrandt daarnaast zo’n 290 etsen gemaakt. Deze vorm van het creëren van kunst, gebeurt door het tekenen van een afbeelding op een plaat van koper of zink. Vervolgens bewerkte Rembrandt de plaat met zuur, waardoor de lijnen die gemaakt zijn in de plaat trekken, waardoor een gedetailleerde afbeelding ontstaat.

Reproductie Rembrandt

Werken van Rembrandt zijn ongetwijfeld statementpieces. Wil jij ook graag een kunstwerk van deze iconische kunstenaar aan de muur? Schaf dan een handgeschilderde reproductie aan! Zo kan ook jij genieten van een prachtig en wereldberoemd schilderij in eigen huis.