Resultaat 1–24 van de 26 resultaten wordt getoond

Kunstschilder Jacob van Ruisdael: één van de beste schilders uit de Gouden Eeuw

Nederland kent veel bekende kunstschilders die tot op de dag van vandaag nog bekend staan om hun vroegere werken. Zo ook Jacob van Ruisdael. Deze Noord-Nederlandse kunstenaar is geboren in 1628, midden in de Gouden Eeuw. Over het persoonlijke leven van de schilder zelf, is weinig bekend. Zijn werken vertellen echter wel een beetje het verhaal van zijn jongere jaren.

Vroegere werken van van Ruisdael beelden de omgeving van Haarlem af. Jacob reisde schijnbaar veel voor zijn studie, waarbij hij verschillende delen van Nederland en de Duitse grens bezocht. Tijdens deze reizen ontdekte hij andere landschappen, die hij ieder een plaats gaf op het doek. Deze landschappen waren wat ruiger dan Haarlem, met grote watervallen, donkere naaldbossen en steile heuvels. Mensen kwamen zelden voor op de schilderijen van van Ruisdael, voornamelijk omdat zijn focus daar niet op lag. Door zijn schildercarriere heen, maakte de kunstenaar vele natuurlandschappen die stuk voor stuk uniek waren.

De imposante en dramatische schilderstijl van van Ruisdael

Van Ruisdael schilderde niet volledig naar de realiteit. Schilderijen van Jacob van Ruisdael hadden een dramatische tint, maar zijn ontzettend nauwkeurig geproduceerd. In de tijd dat Jacob schilderde, was het nog niet mogelijk om de wijde wereld in te gaan om schilderijen direct uit de natuur na te maken. Werken die van Ruisdael maakte, waren daarom ‘uyt den gheest’ geschilderd, wat betekent dat de kunstenaar de beelden uit de natuur onthield en vervolgens naar zijn eigen inbeelding op het doek zette. Ook lag de focus niet op het topografisch correct schilderen van natuurbeelden, maar meer op het weergeven van de essentie van het landschap.

De schilderstijl van Jacob van Ruisdael kan omschreven worden als imposant, dramatisch, een tikje onrealistisch en poëtisch.

Jacob van Ruisdael: bekende werken

Tower Mill at Wijk bij DuurstedeAangezien de geboorteplaats van Jacob van Ruisdael Haarlem was, heeft de kunstschilder een aantal werken van die plaats gemaakt. Landscape with Windmills near Haarlem is één van deze werken. Het schilderij beeldt een landschap met windmolens en huisjes en een stormachtige lucht af. A waterfall in a Rocky Landscape is een voorbeeld van een schilderij met een ruiger thema. De waterval op de voorgrond van het werk is wild en het water is donker. Er staan bomen op de achtergrond en de lucht is wederom stormachtig.

De Joodse begraafplaats is veruit een van de belangrijkste werken van Jacob van Ruisdael. Dit werk beeldt een fantasielandschap uit, waar een boodschap achter zit. De weersomstandigheden op het schilderij zijn heftig en geeft het werk een melancholieke sfeer. Woeste, grijze wolken zijn terugkerende elementen op de schilderijen van Jacob van Ruisdael en geven de werken de dramatische sfeer die de schilder veel gebruikte.

Een ander iconisch werk van de kunstschilder, is het gezicht op Haarlem van Jacob van Ruisdael. Het Hollandse landschap wordt in dit werk perfect vastgelegd door middel van een horizonperspectief. Van Ruisdael experimenteerde graag met lichtinvallen en dat is uitstekend terug te zien op dit olieverfschilderij. Uitgestrekte velden worden nadrukkelijk belicht, net als de boerderijen voorop het doek en de woonwijk met grote kerk die op de achtergrond te zien zijn. De blauwe lucht schijnt hier en daar door een donker pak wolken heen die de bovenkant van het doek in beslag nemen.

Jacob van Ruisdael reproductie

Naast schilderijen, maakte van Ruisdael ook graag tekeningen en etsen. Van deze werken is weinig bekend, en veel van de schilderijen van de kunstschilder zijn verloren gegaan met de jaren mee. Een aantal landschap schilderijen van van Ruisdael zijn echter wel bewaard gebleven en kunnen bezichtigd worden in galerijen. Kunstliefhebbers zijn wellicht wel geïnteresseerd in het bezitten van Jacob van Ruisdael schilderijen. Handgeschilderde reproductieschilderijen kunnen, mits de kunstenaar veel aandacht en tijd heeft besteed aan het maken van de werken, aantrekkelijk zijn om aan te schaffen. Deze reproducties zijn vaak betaalbaar en toch zeer nauwkeurig nagemaakt, zodat iedereen een imposant werk van Jacob van Ruisdael in huis kan hebben.