Het Reproductieproces

InstaPainting streeft er naar om een zo kwalitatief mogelijke reproductie te maken van jouw uitgekozen schilderij zodat deze jarenlang kan schitteren in je woonkamer. Het reproduceren van schilderijen is een complex proces en eigenlijk alleen is weggelegd voor topkunstenaars die zijn afgestudeerd aan de kunstacademie en jarenlange ervaring hebben met het maken van reproducties.

Het reproductieproces begint natuurlijk met het werken van de juiste materialen. Daarom zorgen de kunstenaars van InstaPainting ervoor dat er alleen gewerkt wordt met de allerbeste penselen, verf en kwalitatief goed canvas. Om een inkijkje te geven in het reproductieproces hebben we aan de hand van het werk ‘ Portrait Of Adele Bloch Bauer’ van Gustav Klimt beschreven welke stappen normaal gesproken worden doorlopen tijdens het schilderproces!

Stap 1: Het maken van schetsen in potlood

Alle meesterwerken beginnen met enkele schetsen met potlood. In deze eerste stap kan de kunstenaar zich concentreren op de compositie van het werk. Doordat dit met potlood gebeurt kunnen eventuele ‘foutjes’ makkelijk worden hersteld.

Stap 2: Het schilderen van de onderlaag

De kunstenaar start nu met het schilderen van de onderlaag. Dit gebeurt in grote vlakken en de kunstenaar houdt zich nog (nog) niet bezig met details. De achtergrond en de grotere objecten worden geschilderd. Hier worden maar enkele kleuren bij gebruikt. In deze fase wordt ook nog geen rekening gehouden met licht, schaduwwerking en kleur-texturen.

Stap 3: Concentratie op de vormen

In deze stap concentreert de kunstenaar zich op de vormen en de kleuren ten opzichte van elkaar. Er worden meerdere kleuren toegevoegd, de donker/licht verhoudingen worden verder verkend en er wordt diepte in het schilderij gecreëerd door het werken met kleurintensiteit. Het schilderij dient tussendoor regelmatig even te drogen, voordat er weer een nieuwe laag overheen geschilderd kan worden. In deze stap komt er ‘leven’ in het schilderij.

Stap 4: Het aanbrengen van textuur

De kunstenaar zorgt er nu voor dat de juiste techniek gebruik wordt om een zo goed mogelijke reproductie te maken. Ieder meestwerk of originele artiest heeft een bepaalde stijl, techniek en nuance. De kunstenaar probeert dit zo goed mogelijk na te bootsen, door bijvoorbeeld gebruikt te maken van verschillende penselen, dikkere of dunnere olieverf, zachter of juist hardere penseelstreken etc.

Stap 5: Details, kleur en schaduw

In deze fase zorgt de kunstenaar ervoor dat er kleur en schaduw wordt aangebracht op ieder object in het schilderij om ervoor te zorgen dat deze er precies zo uit zien zoals de originele artiest het heeft bedoeld. Daarnaast is er focus op de details, kleurintensiteit, schaduw-werking en de kleinere objecten in het schilderij.

Stap 6: De ‘ Finishing Touch’

Het schilderij is nu bijna klaar! Een tweede kunstenaar komt het werk bestuderen en dient dit goed te keuren, zo hebben we altijd een ‘second opinion’. Eventuele details kunnen nog hersteld worden. Nu kunnen we een foto maken van het schilderij en dit naar je toe mailen. Als jij ook goedkeuring geeft, kan het schilderij nog enkele dagen drogen en hierna klaar gemaakt worden voor verzending!

Kun je je favoriete schilderij niet vinden in onze shop? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan!