Resultaat 1–24 van de 84 resultaten wordt getoond

Caspar David Friedrich Reproductie Schilderij

Caspar David Friedrich was een 19de-eeuwse Duitse, romantische schilder, die door veel critici wordt beschouwd als één van de beste vertegenwoordigers van de abstracte kunstbeweging. Hij studeerde aan de Academie in Kopenhagen (1794-98) en vestigde zich vervolgens in Dresden, waar hij vaak naar andere delen van Duitsland reisde.

Caspar David Friedrich landscape paintings

In Dresden leerde David Friedrich een dichter, natuurwetenschapper en filosoof Johann Wolfgang von Goethe kennen. Hier haalde Friedrich veel inspiratie uit. Friedrichs landschappen zijn vooral in de beginfase van zijn schildertijdperk aanwezig. Deze zijn volledig gebaseerd op die van Noord-Duitsland en zijn prachtige weergaven van bomen, heuvels, havens, ochtendnevels en andere lichteffecten gebaseerd op een nauwgezette observatie van de natuur.

Bekende schilderijen van Friedrich

Enkele bekende Caspar David Friedrich schilderijen zijn uitingen van religieuze mystiek. In 1808 exposeerde hij één van zijn meest controversiële schilderijen, ‘Het kruis in de bergen’ (Gemaldegalerie, Dresden), waarin – voor het eerst in de christelijke kunst – een altaarstuk werd geconcipieerd in termen van een zuiver landschap.

Het kruis, schuin van achteren gezien, is een onbeduidend element in de compositie. Belangrijker zijn de dominante stralen van de avondzon, die volgens de kunstenaar de ondergang van de oude, voorchristelijke wereld verbeeldt. De berg symboliseert een onwrikbaar geloof, terwijl de dennenbomen een allegorie van hoop zijn.

Er zijn nog enkele andere belangrijke composities waarin kruizen een landschap domineren. Zelfs enkele van Friedrichs ogenschijnlijk niet-symbolische schilderijen bevatten innerlijke betekenissen, die ofwel in de geschriften van de kunstenaar ofwel in die van zijn literaire vrienden zijn terug te vinden.

Zo kan bijvoorbeeld een landschap met een verwoeste abdij in de sneeuw, ‘Abdij onder Eikenbomen ‘(1810; Schloss Charlottenburg, Berlijn), op één niveau worden gewaardeerd als een somber, winters tafereel, maar artist Caspar David Friedrich heeft de compositie ook bedoeld om zowel de door de Reformatie geschudde kerk als de vergankelijkheid van de aardse dingen weer te geven.

Negatieve aandacht rondom ‘Het kruis in de bergen’ verschuift naderhand toch naar succes

In 1808 schilderde Friedrich het werk ‘Het kruis in de bergen’ en ontving hier veel negatieve kritiek op. Het werd zelfs een schandaal. Men beweerde dat David Friedrich veel meer aandacht zou hebben gehad voor het landschap dan voor Jezus zelf. Toch werd de negatieve aandacht later omgezet in wat meer erkenning.

In 1810 werd ‘Het kruis in de bergen’ gekocht door de Pruisische kroonprins. Caspar David Friedrich’s schilderijen kregen meer bekendheid en tevens meer waardering, wat zorgde voor zijn verdere succes. Hij verkocht steeds meer werken en werd populair onder andere kunstenaars.

De bekendste Caspar David Friedrich kunstwerken

Friedrich heeft een aantal bekende kunstwerken op zijn naam staan die over de hele wereld populair zijn geworden. De bekendste schilderijen zijn:

  • Caspar David Friedrich: Monnik aan zee
  • Caspar David Friedrich: Abdij in het eikenwoud
  • Caspar David Friedrich: De wandelaar boven de nevelen
  • Caspar David Friedrich: De ochtend in het Riesengebirge
  • Caspar David Friedrich: De levensfasen
  • Caspar David Friedrich: Rots klippen aan de kust
  • Caspar David Friedrich: Twee mannen die de maan gadeslaan
  • Caspar David Friedrich: Krijtrotsen op Rügen

Een David Friedrich schilderij kopen als reproductie?

Ben je van plan om een Friedrich reproductie schilderij te kopen voor thuis of op kantoor? Bekijk dan snel de collectie van Friedrich bij Instapainting en maak een keuze tussen één van de vele prachtige werken van Friedrich. Van The Wanderer tot A Woman Before Sunrise. Een landschap van Friedrich overtreft ieder ander landschapschilderij!

Alle reproductie schilderijen van Instapainting worden 100% handgemaakt door ervaren topkunstenaars die jarenlang de schildertechnieken van de oude meesters hebben gestudeerd, met de beste materialen. Komt er in jouw woonkamer een prachtige Friedrich te hangen?

Bestel deze snel! Heb je vragen voor ons? Stuur ons een bericht.