Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Theo Van Doesburg Reproductie Schilderijen

Theo van Doesburg (1883 – 1931) was een Nederlandse kunstenaar, die zich bezighield met schilderen, schrijven, poëzie en architectuur. Hij is vooral bekend als oprichter en leider van De Stijl.

Mondriaan en De Stijl

Tijdens het bekijken van een expositie kwam hij in aanraking met het werk van Piet Mondriaan, die acht jaar ouder was dan hij. Tevens had hij toen al enige aandacht gekregen met zijn schilderijen. Van Doesburg zag in deze schilderijen zijn ideaal in de schilderkunst: een volledige abstractie van de werkelijkheid. Al snel na de expositie kwam Van Doesburg in contact met Mondriaan en samen richtten zij De Stijl op.

CompositionHoewel De Stijl uit vele leden bestond, was Van Doesburg de “ambassadeur” van de beweging en promootte deze in heel Europa. In 1922 verhuisde hij naar Weimar, waar hij besloot indruk te maken op de Bauhaus-directeur, Walter Gropius, om de invloed van de beweging te verspreiden.

De vriendschap tussen Van Doesburg en Mondriaan bleef in deze jaren sterk, hoewel hun voornaamste communicatiemiddel per brief was. In 1923 verhuisde Van Doesburg naar Parijs, samen met zijn latere vrouw Nelly van Moorsel. Doordat de twee mannen elkaar veel regelmatiger gingen zien werden de verschillen in karakter duidelijk: Mondriaan was een introvert, terwijl Van Doesburg flamboyanter en extravaganter was.

De schilderstijl van Van Doesburg

In de loop van 1924 hadden de twee mannen onenigheid, wat uiteindelijk leidde tot een tijdelijke scheiding in dat jaar. De precieze reden voor de splitsing is een twistpunt geweest onder kunsthistorici. Meestal zijn de uiteenlopende ideeën over de richting van de lijnen op de schilderijen als voornaamste reden genoemd. Mondriaan heeft nooit diagonalen geaccepteerd, terwijl Doesburg vasthield aan de dynamische aspecten van de diagonaal en deze zelfs in zijn kunst heeft opgenomen.

Mondriaan accepteerde enkele concepten van diagonalen, zoals in zijn “Ruitjes”-schilderijen. Hierin werd het doek 45 graden gedraaid, met behoud van horizontale lijnen. De laatste jaren wordt deze theorie echter uitgedaagd door kunsthistorici als Carel Blotkamp, die de verschillende concepten van de kunstenaar over ruimte en tijd aanhaalt.

Na de splitsing lanceerde Van Doesburg een nieuw concept voor zijn kunst, het Elementarisme. Deze kenmerkt zich door de diagonale lijnen en dat wedijvert met Mondriaans neoplasticisme. In 1929 verzoenden de twee mannen zich toen ze elkaar per ongeluk ontmoetten in een café in Parijs.

Van Doesburg installeerde zich vervolgens in de buurt van de Bauhaus-gebouwen en begon schoolstudenten te interesseren voor de nieuwe ideeën van het Constructivisme, het Dadaïsme en De Stijl.

Van Doesburg Reproductie Schilderijen Kopen?

Wil je graag Van Doesburg reproductie schilderijen kopen? Kijk dan niet verder dan Instapainting. Onze schilders zijn gespecialiseerd om de werken van Van Doesburg zo dicht mogelijk bij het origineel te benaderen.

Wil je meer lezen over Van Doesburg? Van Doesburg op Wikipedia.