Resultaat 1–24 van de 74 resultaten wordt getoond

Juan Gris Reproductie Schilderij

José Victoriano (Carmelo Carlos) González-Pérez (1887 – 1927), beter bekend als Juan Gris, was een in Madrid geboren Spaanse schilder die het grootste deel van zijn leven in Frankrijk woonde en werkte. Nauw verbonden met het vernieuwende artistieke genre kubisme behoren zijn werken tot de meest kenmerkende van de stroming.

Ontstaan van het Kubisme

In 1906 verhuisde hij naar Parijs en raakte bevriend met de dichters Guillaume Apollinaire, Max Jacob en de kunstenaars Henri Matisse, Georges Braque, Fernand Léger en Jean Metzinger. Hij legde donkere humoristische illustraties voor aan tijdschriften als het anarchistische satirische tijdschrift L’Assiette au Beurre, en ook Le Rire, Le Charivari, en Le Cri de Paris. In Parijs volgde Gris het voorbeeld van Metzinger en een andere vriend en landgenoot, Pablo Picasso.

Aanvankelijk schilderde Gris in de stijl van het Analytisch Kubisme, een term die hij later zelf bedacht, maar na 1913 begon hij zich te bekeren tot het Synthetisch Kubisme, waarvan hij een standvastige tolk werd, met uitgebreid gebruik van papier collé of, collage. In tegenstelling tot Picasso en Braque, wier kubistische werken praktisch monochroom waren, schilderde Gris met felle harmonieuze kleuren in gedurfde, nieuwe combinaties op de manier van zijn vriendin Matisse. In 1915 werd hij geschilderd door zijn vriend, Amedeo Modigliani.

De schilderstijl van Juan Gris

Gris’ werken van eind 1916 tot 1917 vertonen een grotere vereenvoudiging van de geometrische structuur, een vervaging van het onderscheid tussen objecten en decor, tussen onderwerp en achtergrond. De schuine overlappende vlakke constructies, die het evenwicht verstoren, zijn het best te zien in Woman with Mandolin, Corot en Portret van Josette Gris.

Het duidelijke onderliggende geometrische kader van deze werken beheerst schijnbaar de fijnere elementen van de composities; de samenstellende componenten, inclusief de kleine vlakken van de vlakken, worden onderdeel van het verenigde geheel. Hoewel Gris zeker de voorstelling van zijn gekozen onderwerp had gepland, dient het abstracte pantser als uitgangspunt.

De geometrische structuur van Juan Gris’ Kristallen periode is al voelbaar in Stillevens voor een Open Venster. De overlappende elementaire vlakke structuur van de compositie dient als basis om de afzonderlijke elementen af te vlakken op een verenigend oppervlak, waardoor de vorm van de dingen die komen gaan, wordt voorspeld.

In 1919 en vooral in 1920 begonnen kunstenaars en critici opvallend te schrijven over deze ‘synthetische’ benadering, en het belang ervan te bevestigen in het algemene schema van het geavanceerde kubisme.

Gris Reproductie Schilderij Kopen?

Wil jij zo’n geweldig kubistisch werk van Gris thuis aan de muur hebben hangen? Eeen schilderij die alle andere abstracte werken overtreft? Kijk dan snel in de collectie van Gris op Instapainting als je een Gris Reproductie schilderij wilt kopen! Onze topkunstenaars maken een prachtige reproductie, met echte olieverf op echt canvas. Daarnaast kunnen we het schilderij natuurlijk ook nog voor je opspannen of inlijsten!

Wil je meer weten over Gris? Gris op Wikipedia.