Resultaat 1–24 van de 74 resultaten wordt getoond

Henri de Toulouse-Lautrec Reproductie Schilderij

Henri de Toulouse-Lautrec was een bekend Frans schilder. Bekend van de Post-Impressionistische schilderstijl, art nouveau-illustraties en lithografie. Hij had een grote liefde voor Parijs en maakte dan ook veel werken met de stad op zijn netvlies. Diverse details en kenmerken uit de late 19e eeuw uitten zich in de kenmerkende Bohemian levensstijl van de Parijzenaren.

Wie was Henri de Toulouse-Lautrec?

Henri de Toulouse-Lautrec kwam ter wereld nabij Parijs op 24 november 1864. Zijn familie was van adel. Hij trok al op vroege leeftijd de aandacht vanwege zijn lengte. Op 14- en 15-jarige leeftijd brak Henri namelijk zijn linker- en rechterdijbeen respectievelijk. De breuken genazen niet goed en zijn benen groeiden niet meer, waardoor hij als volwassene slechts 1,5 m lang werd. Hij had een volwassen torso ontwikkeld, maar behield benen ter grootte van een kind.

Fysiek was Toulouse-Lautrec niet in staat om deel te nemen aan de meeste activiteiten die typisch zijn voor mannen van zijn leeftijd. En zo dompelde Toulouse-Lautrec zich onder in de kunst. Hij werd een belangrijke Post-Impressionistische schilder, art nouveau-illustrator en lithograaf en legde in zijn werk veel details vast van de laat 19e-eeuwse Bohemian levensstijl in Parijs.

Toulouse-Lautrec en de Moulin Rouge

In Parijs stond de wijk Montmartre bekend vanwege de Bohemian levensstijl, de levendige uitgaansbuurt en de vele bordelen. Toulouse-Lautrec had hier een bepaalde affiniteit mee. Zo kwam hij vaak in het Moulin Rouge. Hij was fan van de sensuele cancan en vond het actieve publiek prettig genoeg om er vaker terug te keren. Zeker vanuit zijn kunst-optiek, daar hij er veel inspiratie uit haalde. Wel kunnen we stellen dat Henri de Toulouse-Lautrec en Moulin Rouge vaak in één adem worden genoemd als het gaat om zijn actieve periode in de kunst.

De schilderstijl van Henri Toulouse-Lautrec

De Parijzenaar Toulouse-Lautrec is mede beïnvloed door de stijlen en onderwerpen van Degas. Allereerst begon hij met de schilderstijl afgeleid van de impressionisten. Hij gebruikte veel penseelwerk met parallelle lijnen en ging later meer vrijer en vloeiender schilderen. Naarmate zijn ruige leven steeds meer toenam, ging zijn stijl ook steeds meer richting het expressionisme, art nouveau en de Jugendstil.

Beroemde Toulouse-Lautrec schilderijen

  • La Danse au Moulin Rouge (1890)
  • La Blanchisseusse (1884-1888)
  • Vincent van Gogh (1887)
  • La Goule arrivant au Moulin Rouge (1892)
  • Jane Avril (1893)

Meer bekendheid na zijn sterfdatum

Het grootste deel van zijn volwassen leven was Toulouse-Lautrec alcoholist en werd kort voor zijn dood in een sanatorium geplaatst. Hij stierf aan complicaties als gevolg van alcoholisme en syfilis vlak voor zijn 37e verjaardag, op het landgoed van de familie in Malromé. Hij is begraven in Verdelais, Gironde, een paar kilometer van zijn geboorteplaats. Na zijn dood hebben zijn moeder en een kunsthandelaar zijn kunst gepromoot. De moeder van Henri de Toulouse-Lautrec droeg geld bij aan de bouw van een museum in Albi, zijn geboorteplaats, om zijn werken te huisvesten. Voor 2005 werden zijn schilderijen verkocht voor maar liefst 14,5 miljoen dollar.

Toulouse-Lautrec Schilderijen Kopen?

Instapainting is gespecialiseerd in het maken van 100% echte olieverf reproductie schilderijen. Wil je dus graag een Toulouse-Lautrec reproductie schilderij thuis aan de muur of in je kantoor? Bijvoorbeeld zijn populaire schilderij The Dance at the Moulin-Rouge? Instapainting werkt met ervaren topschilders die een prachtige replica kunnen maken, met echte olieverf op echt canvas!

Wil je meer lezen over Toulouse-Lautrec? Toulouse-Lautrec op Wikipedia.