Resultaat 1–24 van de 61 resultaten wordt getoond

Paul Cézanne: de destijds ondergewaardeerde ‘father of modern art’

Paul Cézanne is in 1839 geboren in Aix-en-Provence. De Fransman deed in Parijs zijn eerste poging om een opleiding tot schilder te volgen, maar merkte al snel dat hij daar niet thuis hoorde. Een afwijzing van de kunstacademie in Parijs zorgde ervoor dat hij op zoek ging naar een andere weg om zich te ontwikkelen: via een Zwitserse academie kreeg hij alsnog tekenlessen, tegen de zin van zijn vader in, die liever wilde dat zijn zoon rechten had gestudeerd.

Tijdens zijn leven als kunstenaar ondervond Paul Cézanne maar weinig lof voor zijn werken. Zijn exposities werden jarenlang afgewezen en hij ontving veel meer kritiek dan andere schilders die destijds hun draai zochten. Dat zorgde ervoor dat hij een teruggetrokken leven leidde in de natuur van zijn geboortestad.

De werken van Paul Cézanne

Paul Cézanne’s meest bekende werk is toch wel De kaartspelers, een indrukwekkende reeks aan nagenoeg identieke schilderijen uit circa 1893. De impressionistische Franse schilder is daarnaast bekend van werken als de Mont Sainte-Victoire, de Piramide van schedels en zijn stilleven met appels. De inspiratie voor zijn werken haalde hij uit het bestuderen van werken in het Louvre en het revolutionaire werk van Gustave Courbet en Édouard Manet. Tijdens zijn vriendschap met Pissarro maakte de sombere, romantische en soms religieuze werken van Cézanne ruimte voor natuurlijke taferelen met een indrukwekkend kleurenspel.

Niet voor niets waren de werken van Cézanne geliefd bij andere belangrijke schilders, waaronder Picasso, Matisse en Duchamp. Cézanne’s gebruik van ruimte, kleuren en penselen openden de deuren voor veel verschillende kunstenaars om andere kunststromingen te ontdekken.

De Mont Sainte-Victoire van Paul Cézanne

Vanuit een studio die hij in 1902 opzetten in zijn geliefde Aix-en-Provence in het zuiden van Frankrijk maakte Paul Cézanne een reeds impressionistische schilderijen van het gebergte Mont Sainte-Victoire. De werken onderscheiden zich van andere werken van die tijd doordat de Fransman het klassieke perspectief loslaat en gebruik maakt van kleurverschil om diepte aan te duiden. Lichte, felle kleuren op de voorgrond en een achtergrond van donkere, matte kleuren creëren samen een unieke diepte in de schilderijen van die tijd. Het verschil in de werken die hij van deze berg tussen 1885 en 1905 maakte is te zien in het perspectief, dat steeds minder realistisch wordt. Latere werken bestaan voornamelijk uit kleurvlakken, wat perfect laat zien dat de schilder een weg zocht tussen impressionisme en kubisme. De Franse schilder wordt daarom ook wel de ‘father of modern art’ genoemd.

De werken van Cézanne in jouw woning: het kan!

Hoewel Cézanne de neiging had om meerdere versies te maken van zijn schilderijen, zijn de meeste hiervan tegenwoordig in privébezit of te aanschouwen in diverse musea wereldwijd. De werken van Cézanne zijn echter perfect om een persoonlijke tint aan je huis toe te voegen. Zijn landschappen, stillevens en portretten maken gebruik van prachtig felle kleuren die het gehele doek tot leven doen springen. Zijn donkerdere werken passen door gelimiteerd kleurgebruik in iedere ruimte. De aanschaf van een reproductie schilderij is de perfectie manier om deze schilder te waarderen als een van de grootsten van zijn tijd.